بازاریابی سبز Green marketing اشاره به بازاریابی کالاهایی دارد که به لحاظ آلوده کردن محیط ، کالاهایی سالم و با آلودگی کمتری هستند.
در تولید این نوع از کالاها سعی می شود از موادی استفاده شود که برای محیط زیست خطرات کمتری داشته باشند یا کاملاً با محیط زیست وفق داده شوند. برای رسیدن به این هدف ، ابتدا باید افکار و ایده های تولید کنندگان نسبت به اهمیت محیط زیست متحول شود تا در پی این تغییر اندیشه و تفکر به دنبال راه حلهایی برای توسعه صنایع سالم و راهکارهایی باشند که آسیب کمتری به محیط طبیعی اطرافشان بزنند. امروزه علاوه بر اینکه در تولیدات کالاهای زیست محیطی به سلامت محیط طبیعی زندگی اهمیت می دهند ، بلکه در تولید کالاهای معمولی نیز سعی می شود که به مسئله محیط زیست توجه شود و به تولید محصولی بپردازند که کمترین آسیب را به محیط زیست بزند.
در صورتی که کشورها بتوانند در برنامه ریزیهایی که برای توسعه صنایع خود تدوین می کنند به توسعه صنایعی توجه کنند که به لحاظ زیست محیطی سالمتر باشد ، نه تنها از صدمات وارده بر محیط زیست جلوگیری می کنند بلکه معمولاً این صنایع از نظر مالی بسیار به صرفه هستند و هزینه های کمتری را بر منابع مالی کشورها تحمیل می کنند.
از آنجا که جوامع محدود و محلی ممکن است به سرمایه گذاریهایی که در زمینه توسعه بازار سبز انجام می شود دسترسی نداشته باشند و یا حتی آگاهی لازم در این زمینه را نداشته باشند. بنابراین ، ابتدا باید در خصوص چنین سرمایه گذاریها و برنامه هایی به شکل وسیعی اطلاع رسانی شود به گونه ای که همه جوامع در جریان این برنامه ها و سرمایه گذاریها قرار بگیرند. سپس لازم است مقررات و راهبردهای عملی و کارآمدی طراحی کنند تا همه جوامع بتوانند از آن استفاده کنند و با کمترین هزینه و بودجه بتوانند عضو این طرحها شده و از آنها بهره مند شوند.
برای عملی کردن بازاریابی سبز در سطح کوچکتر می توان از برنامه های کاهش قیمت محصولاتی که سالم هستند و کمتر به محیط زیست صدمه می زنند استفاده کرد. در صورتی که محصولاتی که از نظر محیط زیست سالم تر هستند با قیمت کمتری به دست مصرف کننده برسند ، مشتریان از این کالاها نسبت به کالاهایی که قیمت بالاتری دارند بیشتر استقبال خواهند کرد.
باید توجه شود که از عنوان بازاریابی سبز یا صنایع سبز سوء استفاده نشود. زیرا ممکن است برخی صاحبان صنایع در ظاهر خود را طرفدار حفظ محیط زیست و مدافعان محیط نشان دهند ولی در واقع با اقداماتی که انجام می دهند بیشتر از سایرین به محیط زیست صدمه می زنند. باید در نظر داشته باشیم که بازاریابی سبز تنها یک شعار نیست و وسیله ای برای رسیدن به هدف نمی باشد. مطالعات نشان داده است که تعداد افرادی که هم به محیط زیست علاقه دارند و به آن اهمیت می دهند و هم سعی می کنند که در نگهداری از آن تلاش کنند و به سمت استفاده از محصولاتی بروند که کمتر به آن آسیب برسانند کم است. بلکه اکثر افراد با وجود اینکه دوستدار طبیعت هستند ولی در عمل اقدامی برای کمتر تخریب کردن محیط انجام نمی دهند. گروه دوم اغلب شامل افرادی هست که آگاهی کمتری در این زمینه دارند یا اینکه مشوق لازم برای رعایت کردن آن ندارند. یکی از اهداف بازاریابی سبز می تواند این دسته از افراد باشد و سعی کند آگاهی لازم را به آنها بدهد و برای مصرف محصولات سازگارتر با محیط آنها را تشویق کند.
مطلب مرتبط:
همه چیز در مورد بازاریابی سبز