روشهای بهبود یادگیری ، در این نوشتار به بعضی از سوء تفاهمات مرسوم در خصوص آموزش بازاریابی و آموزش برندسازی نیروی انسانی پرداخته می شود، آیا می دانید شرکت های تحت چه شرایطی فرهنگ آموزش بازاریابی و آموزش برندسازی را می پذیرند؟
اصولا شرکت ها هنگامی که احساس خطر می کرده و دلایل آن را پایش می کنند شروع به آموزش بازاریابی و آموزش برندسازی نیروی انسانی فروش و بازاریابی خود می نمایند تا از سقوط و شکست جلوگیری کنند. امروز بیشتر شرکت ها تمامی زمان خود را صرف پیش بردهای اقتصاد جهانی و رشد تکنولوژیک می نمایند و به همین دلیل زمان کمی برای آموزش نیروی انسانی آن ها باقی می ماند در ادامه این نوشتار نویسنده سعی دارد به قانون اصلی آموزش بازاریابی و آموزش برندسازی کارشناسان فروش و بازاریابی بپردازد.
قانون اول: یکی از روشهای بهبود یادگیری ایجاد زمان در برنامه کاری کارکنان واحد بازاریابی و فروش برای آموزش است ، زیرا آنها زمان زیادی برای آموزش بازاریابی و آموزش برندسازی در زمان کاری خود ندارند، علی الخصوص اگر مکان آموزش و یادگیری با محل کار فاصله داشته باشد.
عموم مدیران بر این باورند که چنانچه کارمندان این واحد فرصت فکر کردن به چالش های کاری خود را داشته باشند می توانند مطالب بیشتری یاد بگیرند. کارشناسان واحد بازاریابی و فروش عموما درفضای کار خود با دسته ای ایمیل و شبکه های اجتماعی سر و کله می زنند که اگر به جای آن به یادگیری بپردازند در زمینه بازاریابی و فروش مسلما موفق تر خواهند بود لازم است بدانید که طبق تحقیقات مشخص شده است که اگر افراد به مدت زیادی به این شیوه ادامه دهند به حافظه آنها آسیب فراوانی وارد می شود، یکی از روشهای بهبود یادگیری در آموزش بازاریابی و آموزش برندسازی تمرکز همه جانبه در کارمندان واحد بازاریابی و فروش می باشد همچنین ایجاد محیط کاری که برای کارکنان درگیری احساسی و عاطفی به همراه داشته باشد می تواند یکی از روشهای بهبود یادگیری کارکنان واحد بازاریابی باشد و موجب تمرکز هر چه بیشتر آن ها خواهد شد. لازم است شما به کارمندان واحد بازاریابی و فروش خود تاکید کنید که هر چه آنها دوره های بیشتری در خصوص آموزش بازاریابی و آموزش برندسازی بگذرانند موفق تر خواهند بود و برای سازمان با ارزشتر قلمداد می شوند.
دومین قانون:چنانچه فرآنید آموزش های لازم و انتقال اطلاعات صورت بگیرد احتمالا عده ای از کارشناسان واحد بازاریابی و فروش سازمان را ترک خواهند کرد، موضوع مطرح شده عموما دغدغه اکثر سازمان ها می باشد، اما لازم است بدانید که کارکنان واحد بازاریابی و فروش زمانی که فضای و زمان لازم را جهت اجرایی کردن آموزش ها نداشته باشند سازمان را ترک می کنند. سازمان های فعال همیشه در حال آموزش به کارکنان واحد بازاریابی و فروش خود هستند زیرا کسب و کارهای پویا همواره در حال رقابتند، بنابراین باید فعال ترین افراد را استخدام کرده و به آنها آموزش بازاریابی و آموزش برندسازی دهند زیرا ارزش سازمان آنها به رشد ارتقاء آموخته های کارکنان آنهاست.
سومین قانون: یکی دیگر از روشهای بهبود یادگیری کارکنان واحد بازاریابی و فروش رواج فرهنگ آموزش به صورت تجربی می باشد که شامل دو مقطع است، یکی ایجاد تجربیات جدید و دیگر ایجاد شرایط کشف و شهود برای کارکنان این واحد؛ همچنین باید همواره در نظر داشته باشند که راه کارهایی که در این خصوص در اختیار کارکنان قرار می دهید هرگز نباید خیلی ساده و یا خیلی واسواس گونه باشد تا آنها احساس دلسردی نداشته باشند و از ادامه یادگیری و آموزش بازاریابی و آموزش برندسازی خسته و مایوس نشوند.
چهارمین قانون: از دیگر روشهای بهبود یادگیری کارکنان واحد بازاریابی و فروش، شرکت در کلاس های آموزش آنلاین است. بیشتر افراد حتی مدیران فروش و بازاریابی سازمان ها بزرگ تمایل به یادگیری آنلاین دارند، این دست از کارمندان، نداشتن دانش و اطلاعات لازم در زمینه بازاریابی و برندسازی خود را نوعی ضعف دانسته و تمایل به بروز آن ندارند ؛ بنابراین در برنامه های آموزش بازاریابی و آموزش برندسازی آنلاین و غیر حضوری شرکت می نمایند.
پنجمین قانون: آخرین روش از روشهای بهبود یادگیری کارکنان واحد بازاریابی تبدیل واحد بازاریابی متوسط به یک واحد حرفه ای و فعال می باشد برای این منظور واحد بازاریابی و فروش باید به یک واحد دانش بنیاد تبدیل گردد و مدیران ارشد سازمان به همراه مدیر بازاریابی باید ابتکار عمل زیادی به خرج دهند تا آموزش در این واحد نهادینه گردد.
شایان ذکراست که کارشناسان واحد بازاریابی و فروش هرگز نباید تصور کنند که بدون یادگیری روش های بازاریابی و برندسازی روز دنیا می توانند موفق شوند.