بازاریابی پارتیزانی یا بازاریابی چریکی Guerrilla Marketing یک روش بدون نظم و برنامه و غیر معمول برای مواقعی است که شرکتی بودجه و هزینه کمی برای تبلیغات دارد.
شرکتهایی که از این روش استفاده می کنند به خوبی می دانند که بازاریابی کردن باید به شکل مستمر باشد و روندی دائمی است نه اینکه به یکباره اتفاق بیافتد. در خصوص بازاریابی چریکی یا همان پارتیزانی در این قسمت مراحلی را نام برده و توضیح داده خواهد شد که منجر به سودمندی و موفقیت در این نوع از بازاریابی می شود:
اولین گام جهت بازاریابی پارتیزانی ) مشتریان مناسب خود را بیابید
در این مرحله ، ابتدا باید توسط مطالعات بازار بتوانید محل مناسب و مخاطبان و مشتریان هدف خود را جستجو کرده و بیابید. علاوه بر یافتن مشتریان لازم است در این قسمت به شناسایی شرکتهایی که کالا و خدمات مشابه شما را عرضه می کنند بپردازید ، به شبکه هایی که می توانند به عنوان راههای ارتباطی و پیام رسان تبلیغاتی شما باشند آگاهی پیدا کنید. شرکتهایی که می توانند به عنوان همکارانی برای شما باشند را بشناسید و به برقراری رابطه با آنها مبادرت بورزید.
دو) به معرفی شرکت خود بپردازید
برای اینکه بتوانید شرکت خود ، کالا و خدماتی که ارائه می دهید را معرفی کنید ابتدا باید لیستی از تمامی خدماتی که در اختیار مشتریان قرار می دهید و سودی که آنها از معامله با شما به دست می آورند تهیه کنید. ممکن است در مسیر معرفی خود به مشتریان ، متوجه برخی مزایا و سودهایی در شرکت خود شوید که قبلا از آنها بی اطلاع بودید. این روند می تواند موجب سهولت در تصمیم گیری و دقت آن شود.
سه) ابزار بازاریابی خود را مشخص کنید
شما باید بتوانید یک ابزار و وسیله ای برای بازاریابی و تبلیغات خودتان انتخاب کنید که توسط آن بتوانید از رقیبان پیشی بگیرید. همچنین در بکارگیری این ابزارهای تبلیغاتی سعی کنید تقدم و تأخر را رعایت کنید و برخی از این شیوه ها را ابتدا اجرایی کنید و برخی را که از نظر اهمیت چندان بالا نیستند بعدها عملی کنید.
چهارمین مرحله بازاریابی پارتیزانی ) برنامه و طرح ویژه ای برای بازاریابی خود داشته باشید
سعی کنید در بازاریابی و روشهایی که استفاده خواهید کرد یک برنامه و طرحی را تهیه کنید و مطابق با آن پیش بروید تا تمامی روشهای شما بر اساس برنامه و اصولی پیش رود. حتماً از روشهای نوآورانه در این برنامه استفاده کنید.
پنج) زمانبندی داشته باشید
برای برنامه های بازاریابی چریکی (پارتیزانی) خود یک تقویم داشته باشید و مطابق با آن پیش بروید. در صورتی که این زمانبندیها را مشخص کنید بهتر می توانید کارکرد شرکت و عملکرد کارکنان خود را بهبود بخشید.
شش) شریکان مالی برای خود بیابید
سعی کنید در شغل و کسب و کار خود شریکانی را برای خود پیدا کنید که در برخی اقدامات بتوانید از امکانات یکدیگر استفاده نمایید یا اینکه مخارج را با یکدیگر شریک شوید.
هفتمین مرحله بازاریابی پارتیزانی ) آهسته و پیوسته به برنامه های خود جامه عمل بپوشانید
در روند بازاریابی لازم است تمامی تکنیکها و روشهایی که برنامه ریزی کرده اید به مرور استفاده کنید تا هیچ زمانی پر کار و هیچ زمانی بدون ارائه کار و نوآوری نباشید. به لحاظ احساسی و هزینه ها نیز برنامه ها کم کم شروع کنید و به سطح عمل برسانید.
هشت) برای روشهای اجرایی خود پشتیبان تهیه کنید
برای هر کدام از روشهای بازاریابی که انتخاب کرده اید چه کوتاه مدت باشد و چه طولانی مدت سعی کنید از برنامه های خود پشتیابی کنید و پیگیر آنها باشید تا به سود مورد نظر خود برسید.
نهمین مرحله بازاریابی پارتیزانی ) برنامه های بازاریابی خود را به صورت مستمر بسنجید و کارآیی و نتیجه آنها را مطالعه کنید
لازم است شرکتها در تمامی برنامه های بازاریابی که اجرا می کنند یک ارزیابی مستمر داشته باشند و از نتایج این ارزیابی ها برای اقدامات بعدی استفاده کرده و کیفیت آنها را بهبود بخشند و در صورتی که قسمت از برنامه نیازمند اصلاحات است آن را اصلاح کرده و بتوانند عملکرد و سودمندی بهتر و بیشتری داشته باشند.
ده) به دنبال بهبود اوضاع و برنامه ها باشید تا اینکه بخواهید آنها را به یکباره متحول کنید
سعی کنید برنامه هایی که دارید و اجرا کرده اید و یا قرار است اجرا کنید به دنبال بهبود و بالا بردن کیفیتشان باشید نه اینکه بخواهید از ابتدا یک تحول وسیعی را ایجاد کنید. زیرا در این روش نیاز به هزینه و وقت کمتری است و نتایج بهتر و مطمئن تری به دست می دهد تا اینکه بخواهیم یک تحول ایجاد کنیم.
—————————————————————————————————————————————————–
موضوعات مرتبط با بازاریابی پارتیزانی :