در این مقاله سعی شده است به ویژگیها و جنبه های مختلف مزیت رقابتی پرداخته شود.
بنابراین ، مواردی که در ادامه این مقاله ذکر خواهد شد نکات مهم در این زمینه در حوزه بازاریابی هستند.
یک) مزیت همتا
در صورتی که شرکتها دارای همان توانایی ها و ظرفیتهایی باشند که شرکتهای رقیب نیز هستند باید از روشهایی استفاده کنند که بتوانند از این توانایی مشابه به نحوی استفاده کنند که نسبت به رقبا برتری داشته باشند. در صورتی که شرکتها همان توانایی ها را داشته باشند و به همان شکل مشابه نیز عمل کنند ، مزیت رقابتی ایجاد نخواهد شد. به این ویژگی ، مزیت رقابتی همتا می گویند.
دو) مزیت ناهمتا
در صورتی که شرکتها از توانایی های مختلف و مهارتهای متفاوتی برای ایجاد مزیت رقابتی استفاده کنند ، مزیت رقابتی ناهمتا می باشد که می تواند زمینه ساز موفقیت و پیشی گرفتن شرکت نسبت به شرکتهای رقبا باشد.
سه) مزیت فردی
در مزیت رقابتی فردی آنچه که موجب این تمایز و برتری می شود مربوط به افراد شاغل در یک شرکت و یا سرمایه هایی است که در آن شرکت در گردش است.
چهار) مزیت سازمان
مجموعه ای از افراد که در کنار هم سازمان یا شرکتی را تشکیل داده اند دارای ویژگیهایی هستند که گاهی ممکن است این ویژگیها ، مزیت رقابتی محسوب شود.
پنج) مزیت بی قید و شرط
در بازاریابی ، در صورتی که یک شرکت دارای مزیت رقابتی منحصر به فردی باشد که رقبا نتوانند آن مزیت را به دست آورند یا با آن شرکت قدرت رقابت داشته باشند مزیت رقابتی بی قید و شرط یا همان مطلق گفته می شود.
شش) مزیت عینی
در صورتی که شرکتی بتواند برای مشتریان خود ارزش ایجاد کند و خود شرکت در ایجاد این ارزش نقش بدون واسطه و قابل ملاحظه ای داشته باشد به مزیت رقابتی عینی معروف است. برعکس ، زمانی که مزیت رقابتی شرکت تنها از طریق خدمات پس از فروش و حمایتهایی که برای مشتریان دارد باشد ، به عنوان مزیت رقابتی غیر عینی یا غیر مستقیم شناخته می شود.
هفت) مزیت تصادفی
گاهی بر اساس شانس و تصادف و شرایطی که در بازاریابی بوجود می آید ، یک مزیت رقابتی برای شرکت ایجاد می شود که به آن مزیت رقابتی تصادفی یا غیر عمدی می گویند که از قبل برنامه ریزی نشده است.
هشت) مزیت با دوام
ممکن است با توجه به نوع شرکت یا محصولی که عرضه می شود یک دوره مزیت رقابتی کوتاه مدت برای شرکت ایجاد شود که دوام زمانی آن کوتاه است. در مقابل ، گاهی ممکن است یک شرکت یا برند به قدری قدرتمند باشد و نفوذ زیادی داشته باشد که مزیت رقابتی آن برای دوره های زمانی بلند مدتی حفظ شود که به آن مزیت رقابتی با دوام می گویند.
نه) تهدید مزیت رقابتی
گاهی ممکن است تلاش برای کاهش ارزش مزیت رقابتی یک شرکت از طرف رقبا بسیار مستقیم و عینی باشد که در این صورت با تهدید برای مزیت رقابتی مواجه هستیم. با توجه به این جنبه از مزیت رقابتی می توان گفت که همه برندها و شرکتها تا حدی از طرف رقبا مورد تهدید قرار می گیرند.
ده) ارزشمندی مزیت رقابتی
بر اساس آموزش های بازاریابی ، میزان ارزشی که هر مزیت رقابتی می تواند داشته باشد به این امر بستگی دارد که تا چه حدی می تواند به سود مورد نظر خود برسد؟ ، تا چه حدی توانسته است میزان کیفیت کالای خود را افزایش دهد؟ ، تا چه میزان از بازار را در دست دارد؟ ، میزان بودجه ای که صرف ایجاد مزیت رقابتی می شود چقدر است؟ و مواردی از این دست است.