بر اساس اصول آموزش بازاریابی هر محصولی که به بازار عرضه می شود ، تنها می تواند مدت مشخصی را در بازار باقی بماند و با تقاضای بالای مشتریان مواجهه شود.
تغییرات سریع در سبک زندگی مردم و پیشرفت تکنولوژیهای تولید محصولات موجب شده است که سپری شدن این مراحل نسبت به گذشته سرعت بیشتری داشته باشد. کارشناسان و متخصصان بازار ، حیات محصولات در بازار را دارای مراحلی می دانند که شامل ۴ دوره یا مرحله است.
یک) مرحله اول: معرفی محصول
اولین مرحله آموزش بازاریابی ؛ در این مرحله ، محصولی که به تازگی تولید شده است به بازار معرفی می شود. در این مرحله ، محصولی که بیشترین متقاضی را در بازار دارد تقریباً هنوز در نقطه اوج خود است و تا زمانی که این محصول جدید به مشتریان معرفی و شناخته شود ، کمی زمان می برد. این مرحله از چرخه حیات محصولات را می توان یکی از سخت ترین دوران در حیات محصولات دانست ؛ زیرا تلاش بسیاری لازم است تا این محصول را بتوان جایگزین محصول قبلی کرد. به نظر مشاوره بازاریابی بیشترین هزینه های مربوط به معرفی محصول جدید نیز در این مرحله صرف می شود. باید نقاط قوت محصول و برتریهایی که نسبت به محصولات کنونی در بازار دارد به مشتریان معرفی و شناسانده شود. همچنین باید تلاش کنند سلیقه مشتریان را مد نظر قرار داده تا بتوانند مشتریان را به سمت محصولات خود هدایت کنند. در این مرحله ، بیش از اینکه تلاش کنند با رقیبان خود به رقابت بپردازند سعی می کنند بیشترین تمرکز خود را بر روی مشتریان داشته باشند تا انگیزه و رغبت کافی برای گرایش به سمت محصول جدید را در آنها ایجاد کنند.
دو) مرحله دوم: مرحله رشد و گسترش محصول
بعد از اینکه محصول ، مرحله معرفی را پشت سر گذاشت و بخشهایی از بازار را به دست آورد ، مرحله رشد محصول آغاز می شود. مشتریان کم کم با محصول جدید ارتباط برقرار می کنند ، آن را می شناسند و نسبت به آن رغبت نشان می دهند. بر اساس تجربیات مشاوره بازاریابی ، زمانی که بر تعداد فروشها افزوده می شود و سیر صعودی پیدا می کند ، این مرحله را مرحله رشد و گسترش محصول می نامند. در همین مرحله است که رشد محصول جدید در بازار ، توجه رقیبان را به خود جلب می کند و آنها را به فکر رقابت و وارد کردن محصول جدید به بازار می کند. در نتیجه ، پس از مدتی ، کم کم شاهد افزایش محصولات رقیبان به بازار می شویم. کار اصلی بازاریابها در این مرحله از حیات محصول است ، زیرا تمام تلاش خود را می کنند تا سهم محصول خود در بازار را در میزان حداکثری خود نگه دارند و به رضایت مشتریانشان بیش از پیش توجه کنند.
سه) مرحله سوم: مرحله پختگی و بلوغ محصول
به نظر مشاوره بازاریابی اکنون بازار ، محصول شما را به خوبی می شناسد. مشتریان زیادی هستند که محصول شما را خریداری کرده اند. پس ، رقابت اصلی با رقیبان شروع می شود. در این مرحله ، رقیبان تلاش کرده اند محصولات جدید خود را به بازار وارد کنند یا به بیان دیگر ، آنها در مرحله اول از چرخه محصول خود هستند و در مرحله معرفی محصول خود به سر می برند. بنابراین ، با تمام توانتان باید تلاش کنید تا جایگاه خود را حفظ کنید. محصول شما در بازار پر شده است و دیگر رغبت و هیجان گذشته را در مشتریان ایجاد نمی کند. در این مرحله ، باید تمرکز اصلی شما بر روی ایجاد مزیتهای رقابتی جدید با رقیبانتان باشد تا بتوانید مشتریان خود را حفظ کنید.
چهار) مرحله چهارم: مرحله زوال موقعیت محصول
مرحله چهارم را می توان مرحله منسوخ شدن محصول دانست. براساس آموزش بازاریابی در این مرحله از چرخه حیات محصولات در بازار ، کالای شما در حال منسوخ شدن است. کالاهای بسیاری با مزیتهای بالاتر نسبت به محصول شما از طرف رقیبانتان به بازار معرفی شده است و دوره رشد خودشان را طی می کنند. بهتر است ، زمانی که در مرحله رشد و گسترش و رونق از چرخه محصولتان هستید ، به اندازه کافی سرمایه جمع کنید تا در این مرحله بتوانید با سرمایه هایی که دارید ، تکنولوژیهای جدید را وارد صنعت خود کنید و با تغییراتی که در خط تولید خودتان ایجاد می کنید بتوانید این مرحله را هر چه سریع تر پشت سر بگذارید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آموزش بازاریابی به این صفحه مراجعه نمایید.