امروزه ، متناسب با تغییرات صورت گرفته در زمینه های مختلف زندگی مردم ، آموزش بازاریابی شیوه های مختلفی پیدا کرده و از کارآیی روشهای سنتی بازاریابی کاسته شده است.
به نظر مشاوره بازاریابی همگی این تکنیکها برای این است که مشتریان بیشتری را بتوانند جذب کنند. شرکتها برای اینکه بتوانند در بازار رقابت باقی بمانند و همچنان مشتریان خود را داشته باشند از شیوه های مختلفی استفاده می کنند. در ادامه با چند نوع از تکنیک های آموزش بازاریابی ارائه می شود. استفاده از هر تکنیکی در بازاریابی می تواند مربوط به یکی از ویژگیهای بازار مورد نظر باشد.
یک) بازاریابی خیریه
در این نوع از آموزش بازاریابی ، معمولاً صاحبان شرکتها و تولید کنندگان کالا ، در امور خیریه مشارکت می کنند. مشارکت آنها به این شکل است که مقداری از فروش خود را برای امور خیریه اختصاص می دهند. همین امر موجب می شود که خریداران ترغیب شوند که با خرید بیشتر از این شرکتها در انجام امور خیریه مشارکت داشته باشند. این شیوه از آموزش بازاریابی در بازارهای کنونی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
دو) بازاریابی مجاورتی
مطابق تجربه مشاوره بازاریابی، امروزه علاوه بر راههای مختلف بازاریابی ، از نوعی از بازاریابی استفاده می شود که در آن شرکتها سعی می کنند پیامهای تبلیغاتی خود را در خصوص کالا و سرویسهایی که به مشتریان می دهند از طریق تلفن های همراه مشتریان یا مخاطبانی که در محدوده جغرافیایی بسیار نزدیک هستند از طریق اینترنت بی سیم یا سیستم های اشتراک گذاری داده ها و اطلاعات گوشی همچون بلوتوث استفاده کنند.
سه) بازاریابی مبتنی بر ارتباط با مشتری
امروزه کیفیت برقراری ارتباط با مشتریان ، جایگزین تفکر صرف در خصوص فروش کالا به مشتریان شده است. امروزه مطابق آموزش بازاریابی، این نحوه برقراری ارتباط با مشتریان است که به شرکتها و برندهای بزرگ کمک می کند که بتوانند مشتریان دائمی داشته باشند. در صورتی که برندی بتواند با مشاوره بازاریابی با مشتریان خود ارتباط خوبی برقرار کرده باشد بر میزان وفاداری و پایداری آنها می افزاید و موجب می شود که حتی اگر قیمت کالای مربوط به برندشان هر چقدر هم افزایش پیدا کند ولی باز هم آنها ، برند مورد نظر را به سایر برندها ترجیح دهند.
چهار) بازاریابی کمیاب
در این نوع از بازاریابی ، تولید کننده ها و صاحبان شرکتها برای اینکه بتوانند انگیزه و رغبت زیادی در مشتریان ایجاد کنند ، محصول به خصوصی را در تعداد معدود تولید می کنند. همین کمیاب بودن یک کالا ، انگیزه کافی به مشتریان می دهد که آنها تصمیم بگیرند به سرعت اقدام به خرید کالای تولید شده کنند تا زودتر از دیگران آن را بخرند و صاحب آن شوند.
پنج) بازاریابی مبتنی بر تنوع
در این نوع از بازاریابی ، تولید کنندگان و صاحبان برندها تلاش می کنند تا سلایق مشتریان مختلف و عوامل تأثیر گذار در این سلیقه ها که از تنوع بالایی متناسب با سن ، جامعه ، وضعیت اقتصادی ، جنسیت برخوردار است را در نظر بگیرند. آگاهی نسبت به این تنوع ها موجب می شود تا آنها بتوانند کالایی را تولید کنند که متناسب با مشتریان باشد ، همچنین تنوع محصولات خود را بالا ببرند که خود یکی از راههای بازاریابی می باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد مشاوره بازاریابی به این صفحه مراجعه نمایید.