زمانی که واحد فروش به شکل خرده فروشی یا فروشگاه های زنجیره ای است نیاز دارید تا نکات آموزش بازاریابی را جهت اداره صحیح آنها در نظر داشته باشید.
در ادامه این مقاله به راهکارهای مشاوره بازاریابی که در اداره خرده فروشیها و فروشگاه های زنجیره ای لازم است مد نظر داشته باشید اشاره می شود:
یک) کنترل دقیق اقلام موجود در هر بخش
یکی از موارد مهم از نظر مشاوره بازاریابی در هر فروشگاهی ، اقلامی هستند که در آن موجود هستند. به ویژه در فروشگاه زنجیره ای انتظار می رود که اجناس متفاوت و زیادی وجود داشته باشد تا بتواند هر نیازی را برآورده کند. بنابراین برای اداره درست این فروشگاه ها باید همیشه موجودی هر بخش را با دقت در نظر داشته باشید تا به موقع تأمین کنید.
دو) جلوگیری از انبار شدن کالاها
همان طور که در مقالات آموزش بازاریابی اشاره شد، ممکن است در میان کالاهای فراوانی که در فروشگاه موجود هستند برخی از آنها کم فروش باشند و یا اصلا به فروش نروند و همین موجب انبار شدن بیهوده کالاها در قفسه فروشگاه می شود. بهترین راه برای فروش این نوع از کالاها و جلوگیری از انبار شدن آنها این است که آنها را با قیمت پائینی به فروش برسانید و سعی کنید کالاهای فروشگاهتان به صورت دائم در جریان باشند.
سه) کاهش زمان انتظار مشتریان در پای صندوق بر اساس آموزش بازاریابی
از آنجا که تعداد مشتریان در این فروشگاه ها بالاست همین موجب می شود که آنها هنگام حساب کردن اقلام خریداری شده مدت زیادی را در پای صندوق ها باشند یا اینکه در صف های طولانی بایستند. این انتظار می تواند میزان رضایت آنها را از خدمات رسانی شما کاهش دهد به همین دلیل بهتر است سعی کنید که به موقع به کار مشتریان رسیدگی کنید و نیازهای آنها را به موقع پاسخ دهید.
چهار) مدیریت و هماهنگی بخشهای مختلف فروش جهت آموزش بازاریابی
فروشگاه های زنجیره ای از کارکنان زیادی تشکیل شده است. به نظر مشاوره بازاریابی این کارکنان در بخشهای مختلف این فروشگاه ها مشغول به فعالیت هستند. از جمله این افراد می توان به غرفه دارها ، کارکنان قسمت صندوق ، کارکنان بخش خدماتی و حمل و نقل فروشگاه اشاره کرد. به همین دلیل اداره کردن و هماهنگی این افراد کمی ممکن است دشوار باشد که بهتر است در مدیریت این بخشها بسیار دقیق و ظریف عمل شود و افراد و بخشهای مختلف با یکدیگر هماهنگ شوند.
پنج) یکپارچه کردن امور مالی
یک تجربه مهم مشاور بازاریابی این است که در این فروشگاه ها لازم است امور مالی به صورت یکپارچه در بخشهای مختلف مالی عمل کنند. این عملکرد یکپارچه موجب می شود تا در صورت لزوم بتوانند به راحتی اطلاعات مالی خود را در اختیار مرجعهای قانونی بگذارند.
شش) بالا بردن سرعت فعالیتها
در این فروشگاه ها تمامی فعالیتها و اقدامات از بخش خرید ، انبار و فروش باید با سرعت بالایی انجام شوند تا بتوانند به نیازهای مشتریان با سرعت پاسخ دهند.
هفت) فراهم کردن امکان تسویه های مختلف برای مشتریان
برای اینکه فروشگاه های زنجیره ای بتوانند میزان فروش خود را بالا ببرند و مشتریان را ترغیب به خرید کردن از فروشگاه یکی از راههای مناسب برای عملی شدن این ایده این است که امکان پرداخت هزینه کالاها به شکلهای مختلف را برای مشتریان فراهم کنند. همان طور که در مقالات آموزش بازاریابی قبلی گفته شده از این امکانات مختلف می توان به پرداختها به صورت قسطی ، با کارتهای اعتباری و غیره اشاره کرد. همچنین بهتر است جدای از این امکانات ، برای آنها تخفیفهای ویژه ای نیز در نظر بگیرید.